HDBV – housedouble. quattro castella

 

PRIVATE ENGAGEMENT


the country house is built in an osmotic relationship with the surrounding landscape. the existing building, possibly built in the seventies, has got no intention to establish a relationship with the landascape but it is a self existing object of ordinary construction and poor quality.

the idea at the base of the new project, vice versa, turns the building upside down starting up from the objective, material, structural and positioning data, thus alllowing the surrounding landscape within itself and redifining a building “box” taylored on the existing, but completely new in the phisical and perceptive dynamics established with the context.

the building was expanded by erecting a new shell which contains the previous one and that is elevated differently from the ground floor according to the different sides and it works adding or deducting in regard to the existing volumes. the main characteristic of the building is its volumetric doubleness, since it is generated by two opposit and slightly different volumes that point out, also on an internal levels point of view, two different parts maybe built in different ages.

all the indoor and outdoor, open and close, covered and uncovered spaces are developed according to the landscape in order to enter it from the house or to host the house itself in a neverending dialectic between outside and inside, thus creating a bioclimatic and sustainable system of volumes, transparencies, fronts, sunscreens and materials.

reggio emilia. italy - milan. italy
london. uk

phone/fax +39.0522.406383
office information and contact
exhibit comunication and press
stage at NAT Office - send a CV
NAT Office - christian gasparini architect vicolo trivelli 6 - 42121 reggio emilia - italy - VAT 01798610356